Gıda hijyeni nedir? Doğru gıda hijyeni uygulamaları

Yazar: AkalKurumsal
Gıda Hijyeni

İnsanın temel yapı taşlarından biri gıdadır. Gıda; insanın yaşam kalitesini günlük çalışma verimini hatta cinsel yaşamını ve yaşam süresini bile etkiler. Onun için her insan kendine yeten doğru gıdaya ulaşma peşindedir. İnsanlığın tarihinden beri gıdalar; hem genetik hem çeşit olarak çok değişim gösterdi. İnsanoğlu kimi bitkilerin genleriyle oynayıp; hibrit tohumlar yarattı; kiminin doğasını değiştirdi; yapay malzemeler ve kimyasallarla yapay gıdalar üretti. Hatta bunun son boyutu Çin’de yapay yumurta bile üretildi tarzında haberlerle duyduk.

Gıdanın değişimi ve çeşitlenmesi; beraberinde gıda hijyeni sorununu da getirdi. Gıda hijyeni nedir? Gıda hijyeni; insanın ürünü sağlıklı kullanımı göz önüne alınarak; ürünün aslını değiştirmeden ve tüketime uygun sağlıklı hale getirilip sunulmasıdır. Özellikle; işlenmiş et ürünlerinde(sucuk, salam, sosis, pastırma);gıda hijyeni hayati önem taşır. Öncelikle saklanma koşullarında; gerekli soğuk ayarında saklanıyor mudur? Etin menşei nedir; aldığımız yer güvenilir midir? Bunları sorgulamak gerekir. Son kullanma tarihi hayvansal gıda hijyeninde çok önemlidir ve sorgulanmalıdır. Ayrıca dondurulmuş gıdalar; çözdürüldükten sonra kullanılmalıdır; ikinci bir çözülmede bozulma ve bakteri üremesi meydana gelebilir. Ayrıca gıdaların temas ettiği kaplar; sağlıklı  kaplar olmalı; mümkünse cam kaplardaki ürünler tercih edilmelidir. Ayrıca ambalajı yırtık delik vs. ürünler alınmamalıdır.

Tehlike sadece bunla sınırlı değil. Manav ve market raflarındaki ışıl ışıl alımlı meyvelerin parlaklığı sizi aldatmasın. Mumun ana maddesi parafinle parlatılmış olabilirler muhtemelen. Bunun için her sebze meyve; parafin ilaç kalıntısı ve organizmalara karşı; sirkeli suda bekletilmelidir. Aldığımız sebze ve meyvelerin hijyeni için sirke baş yardımcınız olmalıdır. Özellikle sebzeleri keserken; kullandığımız bıçakların hijyenine dikkat etmeliyiz. Bu tehlike özellikle hayvansal ürünleri işlerken doğabilir. Örneğin tahtada et kesmektesiniz. Bunda ne var diyeceksiniz şimdi! Tahta yüzey mikropların kolayca üreyeceği bir ortam haline gelebilir; eğer iyi temizlenmezse. Mümkünse et ve sebze kesim tahtaları ayrı olmalıdır; hatta bir tane et bıçağınız olmalı bana kalırsa. Gıda ile temas eden tüm mutfak aletlerinin temizliğinden emin olmalısınız.

Yemek pişirme olayı ise başlı başına bir seremonidir. Yemeğin lezzeti kadar hijyeni de kafamıza çoğu kez takılır. Öncelikle gıdalarla temastan önce eller yıkanmalı; ekipmanlar temiz bir şekilde hazırlanmalıdır. Mümkünse kıl düşme ihtimaline karşın; saçlar bir bone ile kapatılmalıdır. Yemekte kullanılan suklorlu ve mikroorganizmaların olabileceği çeşme suyu değil; saf içme suyu olmalıdır. Yemeklerin sunulduğu kaplarda da aynı hassasiyet varsa; değmeyin o zaman keyfinize! İyi gıda; hasta etmeyen temiz gıdadır! Gıda hijyeni; ancak kişisel çaba ve biraz bilinçlenme ile oluşur. Resmi Gazete’nin yayınlanan ‘Gıda Hijyeni’bölümüne göz atmak bize bu konuda aydınlatıcı olabilir. Lezzetli ve temiz gıdaların hepimize ulaşacağı güzel bir dünya düş değil!

Ev dışı gıda işletmeleri, gıda üretim tesisleri ve restoranlar için yüksek bir hijyen seviyesi ve doğru endüstriyel temizlik malzemeleri kullanılarak tüm süreçlerde hijyenin sağlanması da gıda hijyeni açısından çok önemlidir.