Hesap makinesi nasıl kullanılır?

Yazar: AkalKurumsal
Hesap Makinesi Nasıl Kullanılır

Günümüzde hesap makinesi pek çok matematiksel işlemleri yaptığımız oldukça faydalı ve kolaylık sağlayan malzemelerden biridir. Hesap makinesi kullanımında bazı bilgileri bilmememiz tam anlamı ile faydalanamamamıza neden olmaktadır. Hesap makinesi sadece toplama çıkarma değil pek çok problem çözme yeteneğine de sahip bir makinedir. Bazı hesaplamaları yanlış yapmamızdan dolayı makine hata verebilir. Bunun sebebi işlem sırasında veya makinenin modlarını bilmememizden kaynaklanabilir. 

Hesap makinesi üzerinde bulunan tuşlar ve işte kullanım yolları.

M+ ve MR Tuşları

            Bu tuşları genellikle çoğu kullanıcı bilmez. İsim kısaltması yabancı kelime olduğundan dolayı bilinmez. “M+” tuşu memory anlamına gelir. Yani Türkçe anlamı ile hafıza anlamına gelir. “M+” tuşuna bastığımızda ekranda bulunan sayılar hesap makinesi hafızasına alınır. Bu tuşa basınca ekranda “M” harfi çıkar. Ardından yapacağınız bütün hesap işlemlerinden sonra ortaya çıkan sayı “M+” tuşuna basmanız ile birlikte önceki hafızada bulunan sayı ile toplanır. En son olarak “MR” tuşuna bastığınızda hafızada bulunan toplam sayı ekrana gelir. Bu işlem ile çoklu hesaplamalarınızı rahatlıkla bir kalem kâğıda gerek kalmadan yapabilirsiniz.

 F CUT UP 5/4 Yuvarlama Tuşları

Bu tuş sayesinde yaptığınız hesaplamalarda ondalık kısım yani virgüllü kısımın nasıl yazılacağını belirleyebilirsiniz. Bu ondalık kısım için oluşan farklı tuşlar ve anlamları:

 F tuşu: Bu tuş ile yaptığınız işlem sonucu ortaya çıkan sayının ondalık kısmı sınırlama olmaksızın son rakamına kadar gösterilir. Örneğin; 1374834098304 gibi. Ekran kapasitesine ve hesap makinanızın sayı hafızasına göre bu değişebilir.

            CUT tuşu: Hesaplamalarınızdan sonra çıkan ondalık kısımda bu tuşa basarak ayarlama yapabilirsiniz. Yuvarlama işlemi yapmaz ama ne kadara kadar yazılmasını istiyorsanız o kadar hane yazar.

 UP tuşu: Hesaplama işleminizde yukarı doğru yuvarlama yaparak sonuç verir.

 5/4 tuşu: İşlem sonucunda yukarı doğru yuvarlama yaparak sıfırlanmasını sağlar.

GT GRAND TOTAL Tuşu

 Gt tuşu hafızada bulunan en büyük olan sayıyı gösterir.

CORRECT Tuşu

Correct tuşu ile yaptığınız işlemler sırasında eğer herhangi bir hata yaptığınızı düşünüyorsanız bu tuş ile hafızadaki işlemleri görebilir ok tuşları ile hangisi yanlış ise düzeltebilirsiniz. 

 İşlem Sırası

Öncelikle parantez içi işlemler daha sonra çarpma ve bölme işlemleri en son toplama ve çıkarma işlemleri yapılır. Aynı işlemlerde ise öncelikle soldaki işlemi yapmalısınız. Hesaplarınızda ise sonucu görmek için en son = işaretine basmalısınız.